Pobyt dětí z MŠ Bendova z Prahy 5, 9-14.6.2014

14.6.2014

S touto školkou spolupracuji moc ráda, neboť Ty, které sem již několik let jezdí, přistupují k dětem srdíčkem. Učitelky Marcelka Komínová a Sylva Koutová na tento pobyt zvolily téma, které by mělo být nedílnou součástí výchovy všech dětí, včetně jejich rodičů. Ochrana přírody.

Dětské duši je blízká příroda přes zvířátka. Provázela je myška, která jim dávala úkoly. Viz povídání…

Každý den ráno děti nacházely v jídelně vzkaz. Semínka pomoci tam, kde si příroda sama nepomůže. Potřebuje k tomu naše ruce, byť jsou zatím malé. Přála bych Vám vidět nadšení, s kterým se vydávaly do přírody, kde jim paní učitelky připravily různé úkoly..

Počasí dětem přálo, jen jednou pocítily hory takové, jaké zkrátka jsou. Déšť a kroupy, ale než došly zpátky na Rozhled, tak je sluníčko usušilo. Ochránce Krkonoš, mocný Krakonoš s Paní hory, s láskou shlížely na malé človíčky, kteří si, za velké pomoci svých učitelek Marcelky a Sylvy, uvědomují svá srdíčka. Výchova v tomto duchu určitě najde uplatnění na jejich cestě k dospělosti.

Dny ubíhaly příliš rychle a nikdo z dětí, byť byly poprvé na školce v přírodě ,neplakalo, dobře baštily a chovaly se víc než vzorně. I to je důležité pro jejich vzpomínky, které budou podbarvené závěrem, kdy je opravdu navštívila myška, s kterou si společně zatancovaly a obdržely slíbené dárky v podobě plyšáků.

Na závěr byly předány pracovníkům chaty diplomy a děti nám zarecitovaly básničku, kterou se naučily. Slza se určitě zaleskla. Tato akce by měla být příkladem pro další, neboť věřím, že je mnoho MŠ i ZŠ, kde je v popředí zájmu m.j. výchova k ochraně přírody přes srdíčka těch, kteří učí. Poděkování patří i paní ředitelce MŠ Ivě Panochové, která děti na Rozhled již několik let posílá.

Děti nám navrací ve svých činech to, co jim umožníme, co je naučíme, ale i to, co sami děláme, či neděláme. Tato doba má v sobě stále mnoho těch, kteří úmyslně způsobují. Nejen přírodě. Každá pomoc je proto několikanásobně navracena na naši cestu. Pokud svým dětem přejete lepší budoucnost, umožněte jim, po jejich dětském, již nyní. K tomu jsou pobyty v přírodě určené.

Chaty Rozhled i Mařenka se těší na další skupinky a já s nimi. Zdenka

horská chata Rozhled | Telefon:+420 499434176 | Mobil:+420 721554728 | Mail:rozhled@tiscali.cz | Webdesign: © lk 2013